Om stråtag​

Lidt om nytækkede tage og materialer som vi syntes, de er bedst

Det færdige tag

Der er flere ting som har betydning for et tags holdbarhed. Jeg vil nævne de vigtigste i prioriteret rækkefølge: tagets og det enkelte strås hældning, rørenes tæthed og kvalitet og desuden slidlagets tykkelse.

Fra dag et er stråtaget, som det naturprodukt det er, udsat for biologisk nedbrydning. Det vand som stråtaget skal beskytte huset imod er samtidig stråenes værste fjende. Derfor er stråtaget opbygget med størst mulig hældning på de enkelte strå for at vandet kan løbe hurtigt af taget. Stråtagets overflade skal være blød, så vandet ikke kan opsuges mellem tagrørene og at overfladen hurtigt kan udluftes og tørre. Stråene skal kort og godt pege nedad så vandet kan rende af taget. Jo mere vandret stråene ligger jo langsommere render vandet af og jo længere ind i taget vil vandet trænge og fremkalde den biologiske nedbrydning. En forkert håndværksmæssig håndtering af tagrørene vil nedsætte tagets levetid betydeligt.

Tagrørene længde bestemmer tagets tykkelse, så der skal tækkes tyndt med korte tagrør og tykkere med lange rør for at afstemme stråhældningen, så stråene stadig peger nedad og taget bliver langtidsholdbart. Vi bruger tagrør i en længde der passer til en tagtykkelse på ca. 27 cm. Vi bruger skruetækning så vi er i stand til at brandsikre på undersiden af stråtaget uden at beskadige brandsikringen.

Bliv ringet op for en uforpligtende samtale

Udfyld formularen herunder og ringe dig op snarest muligt, så du kan høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Tagrørene

Det er af yderste vigtighed at tagrørene er af god kvalitet. De skal først og fremmest være vinterhøstet, så det meste af saften er gået ud af rørene og de er tørre. De skal være rette, koniske og være behandlet korrekt gennem hele forarbejdningen. Sammensætningen af rør er udvalgt for optimal opbygning af tag, stråhældning og slidlag.

For at sikre os at tagrørene er behandlet korrekt, har vi i de sidste 8 år høstet vores tagrør selv. Vi startede produktionen i Tåkern i Sveriges største fuglereservat og har sidenhen flyttet produktionen til Danmark, hvor vi har været heldige at overtage nogle af Sjællands bedste områder for tagrør.

Når tagrørene er renset og pakket i ruller på 70 styk køres de på tørt lager. Vi kan i det hele taget lettere følge med i håndteringen og har en kortere transport som har betydning for miljøet. Mange af tagrørene køres direkte til Danmark hvor de lagres tørt på vores eget lager.

Det er af yderste vigtighed at tagrørene ikke bliver høstet for tidligt og at de er håndteret rigtigt igennem hele processen, hvis taget skal være langtidsholdbart. Der er desværre et opstået et marked for høst af tækkerør hvor rørhøsterne ofte er uden kontakt med tækkemændene. Det gør at kvaliteten af tækkerørene er svingende og at tækkerørene ikke bliver behandlet og opbevaret professionelt i processen fra høst til lager hos tækkemanden.

Brandsikring

Som oftest bruger vi brandsikring med Sepatec som ud over at være den billig og effektiv også er den brandsikring der er letteste at udføre og som sikrer en god udluftning af stråtaget. Vi er i stand til at opbygge brandsikring på alle de anderkendte metoder.

Efterisolering/energiforbedring​

Tidens og lovgivningens krav om øget isolerings tykkelse, kan gøre det svært at beregne hvor meget isolering der kan efterisoleres med uden, at få fugt og kondens i tagkonstruktionen. Det afhænger af den bestående konstruktion, er der en tæt dampspærre eller kan den etableres, kan konstruktionen forholdsvis let forhøjes så der bliver plads til mere isolering, er der kort og godt nogle gode energirigtige løsninger der er brugbare på længere sigt. Disse spørgsmål kræver en nærmere gennemgang og beregninger af vores energirådgiver før vi kan se hvad der er økonomisk rentabelt og foreslå en løsning.​​

Træ og tømrerarbejde​

Der bruges udelukkende kontrollerede og mærkede lægter og tømmer til spær og lægtearbejde. Til vindskeder, dæklister og vandbrædder bruges så vidt muligt Douglas gran, som fra naturens side er ”imprægneret”. Så vidt det er muligt undgår vi at bruge trykimprægneret træ.

Alt udvendigt træ skal overfladebehandles med træbeskyttelse for at holde længere.

Arbejdsmiljø, stillads og sikkerhed

Fra samfundets side vokser kravene til sikkerhed og arbejdsmiljø. Især er der fokus på faldsikkerhed og affaldsafskaffelse. Der kræves i dag godkendt stillads omkring taget der arbejdes på, så tækkemændene ikke kommer alvorligt til skade, hvis man uforvarende falder under arbejdet. Desuden stilles der krav om skurvogn med spiseplads og toiletfaciliteter. Disse foranstaltninger betragter vi som et gode der letter de ansatte i hverdagen, så de i højere grad kan sætte fokus på kvaliteten af det udførte arbejde.

Miljø

Det gamle stråtag må ikke mere brændes af. Nu skal det afleveres til miljøpladsen til kompostering som biomasse.


Kvalitetssikring

Vi kontrollerer kvaliteten af vores arbejde på stråtaget hver gang vi tækker et bundt tagrør i taget.

Bundterne bliver klappet og bundet i taget et af gangen af den samme tækkemand og straks/samtidigt kontrolleret for slidlag, tagtykkelse og stråhældning. På denne måde er vi altid sikre på, at taget svarer til vores håndværksmæssige forventninger og at vi får den længst mulige holdbarhed for taget.

Jeg foretager selv slutkontrollen, for at sikre mig at arbejdet er udført håndværksmæssigt korrekt.​

Vi er stolte af vores arbejde

Her kan du se et udsnit af vores arbejde. 

Du kan se flere opdateret billeder på vores Facebook

Kontakt os og hør mere eller få beregnet en pris på din opgave

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du kunne tænke dig at høre mere om vores arbejdsområder, priser eller lignende,​ eller hvis du ønsker at indhente et uforpligtende tilbud på din opgave.

Vi udfører alt arbejde i forbindelse med opførelse af stråtag. Vi udfører alt tække- og tømrerarbejde, brandsikring, efterisolering og energiforbedringer.

Vi er medlem af

Har du spørgsmål?

Ring til os via nummeret herunder eller send en mail til post@finnguld.dk

Henvendelser besvares inden for 24 timer.​

Tækkemand Chresten Finn Guld

CVR​: 12953003

Åshøjvej 8, 4600 Køge​